Analiza discursului…după discurs

Ai susținut un discurs, dar nu ești mulțumit de prestație? Sau poate vrei să îți îmbunătățești calitatea discursului pentru data viitoare? Oricare ar fi motivul, e foarte util să îți analizezi discursul după discurs. 

În primul rând, înainte de discurs, ai putea ruga pe cineva în sală să îți filmeze prestația, pentru ca ulterior ”la cald” să poți analiza limbajul corpului, cât de mult ai gesticulat, cum ai ținut picioarele, etc. De asemenea, este benefic să poți vedea înregistrarea prestării tale, pentru a urmări dacă ai reușit să atingi toate punctele pe care doreai să le prezinți inițial. 

În al doilea rând, e important să vezi dacă ți-ai atins obiectivul setat inițial: să educi, să motivezi, să persuadezi sau pur și simplu să amuzi. 

Atunci când îți oferi feedback ție însuși, este bine să iei în considerare mai multe aspecte:

Entuziasmul și conectarea cu audiența:

Umorul:

Componenta vizuală:

Folosirea spațiului/scenei

Gesturi și contactul vizual:

Varietate vocală:

Acestea sunt câteva din elementele pe care le poți urmări în analiza discursului tău…după discurs!

Articol scris de Cătălina Ciobanu

Cătălina Ciobanu a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice-SNSPA și este  Manager Public Speaking School. Pasionată de personal branding și leadership, se află mereu în căutarea experiențelor care să o dezvolte. Scrie din pasiune cu pasiune pe www.catalinaciobanu.ro și acceptă fiecare provocare ca pe o oportunitate.

Calendar Cursuri Public Speaking School
2024