Ce să nu spui atunci când ești pe scenă
Câteva din lucrurile, ajunse clișee pe care fără să le conștientizăm ajungem să le spunem pe scenă și la care ar trebui să învățăm să renunțăm.
Care sunt acestea?
- Nu spune niciodată: Nu este nevoie să luați notițe. Slideurile vor fi disponibile mai târziu.
Foarte multe studii demonstrează faptul că atunci când oamenii își iau notițe, rețin mult mai bine. De asemenea, nu e bine să pui bariere oamenilor, lasă-i pe ei să decidă dacă simt nevoia să își noteze lucruri sau nu.
Spune: ”Slideurile vor ajunge la voi, fiind disponibile mai târziu.”
Menționează la începutul prezentării că publicul va avea acces la ea, în acest fel lăsând sala să aleagă dacă doresc să își noteze lucruri sau nu.
- Nu spune niciodată: O să vă spun o poveste.
Același lucru este valabil și pentru expresia ”să vă spun o glumă”, pentru că o glumă sau o poveste nu au nevoie de introducere.
Spune: Pur și simplu spune povestea.
- Nu spune: ”Vă rog să vă închideți telefoanele mobile și laptopurile”
Când spui acest lucru, vrei să fixezi întreaga atenție pe tine, aspect care poate trezi recția adversă din partea audienței, prin faptul că le spui ce să facă sau ce să nu facă cu bunurile lor. Este bine să nu pierzi din vedere faptul că unele persoane își pot lua notițe pe telefon/tabletă/laptop.
Spune: ”Vă rog să vă dați device-urile pe modul silențios.”
În acest fel comunici dorința de a nu fi întrerupt de telefoane inopinate, mesaje, sau alte sunele ale deviceurilor.
Acestea sunt câteva din expresiile ce ar trebui să lipsească din discursul nostru data viitoare când suntem pe scenă.
Succes!
Articol scris de Cătălina Ciobanu
Cătălina Ciobanu a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice-SNSPA și este Manager Public Speaking School. Pasionată de personal branding și leadership, se află mereu în căutarea experiențelor care să o dezvolte. Scrie din pasiune cu pasiune pe www.catalinaciobanu.ro și acceptă fiecare provocare ca pe o oportunitate.