Cum ne pregătim vocea atunci când vorbim în public

Ți s-a întâmplat să urci pe scenă, iar vocea ta să nu fie într-o stare grozavă? De multe ori, sonoritatea vocii ne poate menține atenția publicului sau ne poate sabota propriul discurs. Îți prezentăm câteva aspecte de care este bine să ții cont înainte să urci pe scenă pentru a-ți pregăti vocea în mod corect:

Cu cât bei mai multă apă, cu atât este mai bine pentru vocea ta. Consumul de apă este recomandat și îți va ”conserva” vocea, întrucât corzile vocale și laringele trebuiesc alimentate cu apă pentru a-și păstra un mediu umed. Menținerea acestui mediu este important pentru a menține sistemul vocal la un nivel optim de performanță, astfel încât asigură-te că ești hidratat înainte să urci pe scenă.

Ce ar trebui să eviți?

Cu cât țipi, cu atât vocea ta este afectată mai mult, iar atunci când ridici vocea în mod exagerat corzile vocale sunt extrem de solicitate, fapt care le poate afecta foarte mult. Încearcă să păstrezi un ton constant pentru a acoperi sala, iar toți cei prezenți în sală să te poată auzi. Dacă este o sală foarte mare, ai grijă să vorbești cu organizatorul în prealabil pentru a avea un microfon și a nu fi nevoit să vorbești prea tare. 

Înainte să urci pe scenă, exersează vorbirea cu un pix în gură. Asemenea sportivilor care se antrenează cu greutăți pentru a-și spori rezistența și noi trebuie să nu omitem exercițiile vorbirii care ne pot ajuta să livrăm un speech clar și fără mormăieli. 10 minute din acest exercițiu în fiecare zi te va ajuta să îți îmbunătățești claritatea discursului, obligându-te să deschizi gura larg pentru a te face înțeles.

 

Ține minte: hidratează-ți vocea, exersează-ți discursul cu un pix în gură pentru a căpăta claritate și menține un volum constant pentru livrarea discursului tău. Noi îți urăm succes!

Articol scris de Cătălina Ciobanu

Cătălina Ciobanu a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice-SNSPA și este  Manager Public Speaking School. Pasionată de personal branding și leadership, se află mereu în căutarea experiențelor care să o dezvolte. Scrie din pasiune cu pasiune pe www.catalinaciobanu.ro și acceptă fiecare provocare ca pe o oportunitate.

Calendar Cursuri Public Speaking School
2024