Cum să gestionezi sesiunea de Q&A

A permite audienței să adreseze întrebări după discursul tău, reprezintă un mod benefic de a sublinia încă o dată  mesajele cheie pe care ai dorit să le transmiți publicului tău. De asemenea, atunci când îți construiești discursul, este bine să iei în calcul și potențiale întrebări pe care publicul le poate avea vis-a-vis de ceea ce vorbești.

Pregătirea este cheia unui discurs reușit, element de care este bine să ții cont și în sesiunea de întrebări și răspunsuri, secțiune care de multe ori este prezentă în majoritatea conferințelor și evenimentelor, motiv pentru care este bine să știm cum să o gestionăm. Sesiunea de Q&A clarifică publicul asupra conceptelor incluse în prezentarea ta, sau îți oferă șansa de a releva idei pe care nu le-ai menționat anterior. 

          1. Gândește-te în prealabil la întrebări dificile

Menționam faptul că pregătirea este extrem de importantă, atât în construirea discursului, cât și în sesiunea de întrebări și răspunsuri. Am văzut suficienți speakeri cu un discurs wow, dar care la sesiunea de Q&A s-au bâlbâit serios. Este important să iei în calcul potențiale întrebări dificile pe care sala ți le poate adresa. Sesiunea de Q&A poate întări imaginea construită pe scenă sau te poate decredibiliza în fața celor ce te-au ascultat.

          2. Reia întrebarea 

Am fost prezentă la evenimente când din lipsă de microfon, întrebarea nu s-a auzit foarte bine în sală, sau cel care a întrebat nu avea cea mai puternică voce. Atunci când sala este mare, cel mai bine estereiei întrebarea primită pentru ca publicul, indiferent de dispunerea sa în sală să poată înțelege despre ce este vorba. În acest mod clarifici întrebarea, atât pentru cel care a adresat-o, cât și pentru restul sălii. 

          3. Oferă un răspuns pertinent

Nu trebuie să faci dintr-o întrebare o nouă prezentare, de aceea este bine să te limitezi la esența întrebării, oferind un răspuns concis și clarificator. Poți pierde atenția sălii dacă vorbești pe lângă subiect și nu rămâi la esența întrebării primite. 

          4. Răspunde comentariilor

Sunt cazuri când oamenii îți vor adresa comentarii, și nu întrebări. Deși comentariile adresate pot fi pozitive sau negative, răspunde politicos ”Vă mulțumesc pentru comentarii, următoarea întrebare”. Este bine să nu intri în polemici cu oameni din sală care pot ataca ceea ce ai spus. 

După sesiunea de întrebări și răspunsuri este bine să îți poți formula o concluzie personală, care să sumarizeze esența discursului tău. 

Articol scris de Cătălina Ciobanu

Cătălina Ciobanu a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice-SNSPA și este  Manager Public Speaking School. Pasionată de personal branding și leadership, se află mereu în căutarea experiențelor care să o dezvolte. Scrie din pasiune cu pasiune pe www.catalinaciobanu.ro și acceptă fiecare provocare ca pe o oportunitate.

Calendar Cursuri Public Speaking School
2024