Cum să îți formulezi o introducere de impact?
Cât de importantă este introducerea unui speech? Ei bine, de multe ori o introducere de impact echivalează cu a câștiga audiența de partea ta sau a-i pierde iremediabil.
A fi pe scenă reprezintă momentul tău de a străluci, de a pune în valoare ceea ce știi și de a prezenta cu impact un discurs memorabile și unic.
Câteva din expresiile pe care ar fi bine să le eviți în deschiderea discursului tău sunt:
- ”Mulțumesc foarte mult, este o plăcere să fiu aici cu voi” – expresie devenită clișeică, deci cu siguranță nu vei impresiona cu un asemenea început
- ”Îmi pare rău, nu o să dureze foarte mult”
- ”Am fost rugat ieri/acum 2 zile să țin acest discurs”
1. Întrebare care provoacă sala
Poți deschide discursul cu o întrebare retorică sau cu o întrebare puternică, axată pe ”de ce/cum”. Întrebările de tipul ”de ce” au grijă să stârnească curiozitatea, întrucât în natura umană curiozitatea este unul din lucrurile care ne incită să dorim să aflăm mai multe. Simon Sinek într-un discurs TED a început întrebând sala: ”Cum vă explicați faptul că unii oameni sunt capabili să obțină lucruri care par imposibile?”.
2. Statistici interesante/șocante
Statisticile puse în contextul corect pot crea emoție/surprindere în sală, trezind astfel curiozitatea audienței de a fi atentă la ceea ce vei prezenta în continuare. Putem învăța de la Jamie Oliver, care în discursul său Ted a început astfel: ”Cu tristețe, în următoarele 18 minute cât voi vorbi, 4 Americani vor muri din cauza mâncării pe care o consumă ”. Cu adevărat un început pus foarte bine în context!
3. Scenariul ”cum ar fi dacă”
Poți debuta prin ”cum ar fi dacă…”, provocând astfel audiența să te urmeze în ceea ce ai de spus pe mai departe. Poți de asemenea aborda scenariul ”hai să ne imaginăm…”, oferind audienței posibilitatea de a-și imagine pe cont propriu ceea ce tu povestești. Un astfel de început de impact este cel al lui Ric Elias în discursul său TED: ”Imaginează-ți că ești într-un avion plin de fum, în prăbușire libere. Imaginează-ți un motor care sună dubios, făcând zgomote puternice. Sună înfricășător. Ei bine, am avut un număr unic în acea zi. Am stat pe locul 1D”
Indiferent ce variantă de deschidere a discursului îți pare potrivită, Public Speaking School îți urează succes pe marile scene ale lumii și să impresioneaze cu un început de impact!
Articol scris de Cătălina Ciobanu
Cătălina Ciobanu a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice-SNSPA și este Manager Public Speaking School. Pasionată de personal branding și leadership, se află mereu în căutarea experiențelor care să o dezvolte. Scrie din pasiune cu pasiune pe www.catalinaciobanu.ro și acceptă fiecare provocare ca pe o oportunitate.