CUM și CÂT să spui despre tine într-un speech?
Dacă am face un sondaj și am întreba care sunt motivele pentru care ne-a plăcut un discurs, cred că cel mai frecvent am auzi despre folosirea unei povestiri personale de către prezentator. Adăugarea unei experiențe proprii într-un speech are multe beneficii atât pentru public, dar și pentru cel care prezintă. Iată doar câteva dintre ele:
- Conectare: Experiența proprie te ajută să te conectezi cu publicul, iar publicul să se identifice cu tine. Vorbind despre tine (mai ales la început), emoțiile sunt mai ușor de exprimat și startul este mai accesibil.
- Relevanță: Însă numai pusă în contextul potrivit, experiența proprie poate avea valoare și poate fi folosită ca un argument! Alege momentul potrivit pentru a spune ceva din viața ta, pregătește-l și… bucură-te de el.
- Mesaj: Obiectivul speech-ului va fi mult mai ușor prezentat și reținut într-un context posibil. Iar mesajul tău va fi mai bine țintit atunci când este „împachetat” într-o experiență reală, accesibilă, palpabilă.
- Brand: Folosește-te de acest moment să transmiți detalii legate de brandul tău personal. Astfel, ele vor rămâne întipărite pentru mult timp în mintea ascultătorului.
Audiența vrea să creadă în ceea ce spui și așteaptă cu încredere mesajul tău, proiectându-și așteptările în el. De aceea am pregătit și…
Câteva recomandări utile… din partea publicului:
- Nu ne place să auzim detalii personale nesemnificative. Chiar dacă unele contează foarte mult pentru tine, păstrează-le pentru altă ocazie. Alege momentul potrivit și fă-l să fie scurt, de impact. Ca o pată de culoare ce dă viață unui tablou.
- Vrem să știm care este morala, lecția sau motivul pentru care folosești detalii din viața personală. Nu ne place să auzim povestiri dacă nu au vreo legătură cu realitatea pe care o prezinți (chiar dacă sunt plăcute)
- Spune-ne ceva despre succesul tău, ceva ce chiar a mers și care ar putea fi aplicat și de noi – fără să fii arogant!
- Dacă crezi că e util să ne spui ceva din eșecurile tale, arată-ne cum ai depășit momentul și ce ai învățat din experiența respectivă. Cuvântul „eșec” aduce cu sine disconfort și nu ne place să ne simțim în această stare pentru mult timp. Și acesta este motivul pentru care am venit să te ascultăm, nu? Să găsim soluții.
- Și nu uita: ne plac mult discursurile cu povestiri personale. Sunt vii și captivante, iar informația aridă se strecoară mult mai ușor printre ele… Dar să nu ne spui aceeași poveste la fiecare discurs!
Articol scris de Luminița Ciobanu
Luminița Ciobanu este Content Manager la Public Speaking School. Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București (Muzicologie) și a unui doctorat în domeniu, are o experiență de peste zece ani în domeniul editorial (redactor) și didactic (profesoară de pian). S-a alăturat echipei Public Speaking School prin programul de Internship demarat de Amalia Sterescu începând cu luna noiembrie 2014.