De ce mă bucur că am fost la un curs de Public Speaking cu Amalia Sterescu
Era încă devreme, doar 11 și ceva. Stăteam la birou, navigând în neștire pe Facebook și mi-era foarte greu să-mi adun gândurile. La ultima ședință de echipă, în acea dimineață, proiectul meu, la care am lucrat aproape zi-lumină timp de o săptămână, a fost respins de boardul de conducere – pentru că resursele companiei sunt limitate, nu-i așa?!, iar colega mea de la Divizia Sales a avut o idee mai utilă pentru companie. Asta a fost părerea lor. Eu știam însă foarte bine că nu va fi așa, că munca pentru ideea ei va fi dusă de întregul colectiv, iar dacă totul va merge bine, beneficiile aveau să o vizeze doar pe ea, mai ales că în proiectul ei nu erau prevăzute bonusuri pentru echipa de implementare.
Și totuși … nu înțelegeam cu ce am greșit. De ce ea și nu eu?! Proiectul meu a avut indicatori de performanță mult mai bine proiectați, obiective atent construite și impactul asupra echipei era perfect evidențiat. Era de neînțeles pentru mine. În vârtejul gândurilor care nu mă lăsau să încep task-urile programate pentru acea zi, îmi încolți o idee: hmm, parcă a fost ceva din felul cum vorbea … parcă … i-a hipnotizat! Nu au mai fost atenți la cifre, erau deja cuceriți de proiecția pe care le-a dezvoltat-o în fața ochilor exclusiv prin discurs – nici măcar nu avea o prezentare PowerPoint pregătită! Mi-am întrerupt navigatul în gol și am căutat profilul ei de Facebook. Nu mică mi-a fost surpriza să descopăr că share-uise o mulțime de filmulețe TEDx, că era abonată la tot felul de pagini cu sfaturi despre evoluția în carieră și că participase deja la câteva cursuri de dezvoltare personală, inclusiv unul de public speaking. Aham! Deci de-asta a știut ce și cum să zică. Așa i-a convins pe toți! E limpede ce a urmat: am căutat imediat un curs de public speaking și m-am înscris. Întâmplarea a făcut să fie un curs susținut de Amalia Sterescu, mărturisesc că nu știam mai nimic despre ea la momentul respectiv și am ales cursul doar pe baza recenziilor pe care le citisem online!
Ce a însemnat pentru mine acest curs nu e o experiență care poate fi generalizată și vă rog să nu o luați altfel decât ceea ce este: impresia mea, dintr-un noian de alte mii de impresii cu care interacționați în fiecare zi. Am decis, totuși, să pun pe hârtie câteva rânduri cu privire la impresia mea și să i le trimit Amaliei spre publicare (sub protecția anonimatului :p) pentru că … entuziasmul și profesionalismul Amaliei merită să fie recunoscute și apreciate. Iar cea mai bună formă de apreciere pentru ce a reușit să-mi transmită prin acest curs am considerat eu că ar fi acest text.
Așadar ..
Trebuie să știți că acest curs al Amaliei nu este pentru oricine. Este doar pentru cei care recunosc că au o problemă și știu că evoluția lor personală și profesională depinde de rezolvarea acestei probleme. Dacă ai impresia că vorbești bine în public și vii la acest curs pentru a descoperi fraze-minune sau rețete ”de-a gata” pe care marii oratori ai lumii le folosesc, cu gândul că le vei copia în speech-ul tău și succesul va fi garantat, îți recomand să cauți alt curs, pentru că acesta nu este pentru tine.
La acest curs înveți să înțelegi ce este un discurs, înveți să te înțelegi pe tine în timp ce livrezi un discurs și apoi înveți să-i înțelegi pe ceilalți când le vorbești. La acest curs vii să înveți despre muncă, despre exercițiu, despre voință, despre depășirea propriilor prejudecăți și temeri. Citeam zilele trecute un citat pe Facebook: ”The fears we don’t face become our limits”. Cam despre asta este vorba și în public speaking și de aici se pornește. Prin tehnici aparte, dar și făcând apel la carismă, Amalia reușește să-ți dea suficientă încredere în tine încât să începi să-ți înfrunți această frică (dobândită într-un context neplăcut, pentru că nu este una dintre fricile cu care ne naștem). Întâi, vorbești într-un grup restrâns, cu timiditate și stângăcie, cu propoziții scurte și cuvinte greoaie. Apoi din ce în ce mai mult, apoi din ce în ce mai bine, apoi … vorbești liber! Cam cum ar spune și Mahatma Gandhi: ”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”
La cursul Amaliei mai înveți că milioane de oameni sunt în aceeași situație ca tine înainte să vorbească în public. Sunt în papuci care strâng cam la fel ca ai tăi. Nu ești singur(ă). Nu ești mai prejos decât alții. Nu ești doar tu cu tine însuți/însăți. Ești parte a unei comunități care are aceleași dorințe, idealuri, valori și temeri ca tine. Așa că înveți să privești în ochi oamenii, și nu printre ei sau peste ei, cum făceai până acum. Înveți să asculți înainte să vorbești! Vei descoperi drame personale, eșecuri profesionale, inabilități fizice, povești de viață și filosofia din spatele lor. Și nu te vor demotiva, din contră!
De exemplu, la acest curs, am întâlnit un profesor care și-a dorit să fie actor, dar s-a îndrăgostit iremediabil de predat, în timp ce le povestea unor copii de grădiniță ce sunete scot animalele în limba engleză. Am cunoscut un inginer care s-a lăsat de fumat după 20 de ani, deși cel mai relaxant moment din ziua lui de muncă era cel în care-și savura țigara la cafeaua pe care i-o aducea secretara în fiecare dimineață. Am văzut sclipirea din ochii unei tinere care povestea primele ei experiențe pe munte, după ce timp de 15 de ani, un medic neglijent îi interzisese orice formă de mișcare. Am cunoscut o domnișoară care a fugit de acasă ca să-și urmeze visul de a da admitere la Politehnică, contrat dorinței părinților care o vedeau profesoară. Am ascultat o tânără care povestea cu emoție despre peretele imens din camera de zi pe care are imprimată harta lumii, unde bifează toate destinațiile atinse, am descoperit un IT-ist care iubește ceasurile cam în același fel în care doamnele iubesc poșetele și am cunoscut și o doamnă care lucrează în marketing, dar care și-ar trece oricând pe cartea de vizită că e ”animator de fericire”. Am văzut specialiști în insolvență lângă IT-iști și finanțiști lângă specialiști în comunicare, dar și corporatiști lângă antreprenori și lângă liber profesioniști. O lume întreagă într-o sală de 20 de cursanți!
Cum să nu te impresioneze faptul că acești oameni, atât de diferiți, cu atât de multe povești și experiențe frumoase, cu atât de multă pasiune pe care o pun în munca lor, cu hobby-uri atât de diverse, care ar avea atât de mult de spus celor din jur, despre ei și despre modul în care văd ei viața, au în comun – culmea! – o teamă: aceea de a le vorbi celorlalți?! E intrigant și nedrept!
Și când asculți toate detaliile despre toți ceilalți cursanți, și când afli poveștile lor de viață, singurul lucru pe care ți-l mai dorești e să plecați de acolo cu toții motivați și curajoși, pregătiți să vorbiți, pregătiți să vă faceți auzită vocea, într-o societate în care, mai nou, vorbesc doar cei care nu au ceva valoros de spus, ale căror vorbe goale ne bruiază muzica interioară nouă, celor care ne dorim o viață decentă, simplă, dar încărcată de sens(uri).
Asta a fost revelația pe care eu am avut-o la cursul Amaliei!
Prin urmare, mergeți la cursul Amaliei dacă doriți să aflați tehnici despre cum să structurați mesajul unui discurs, dacă vreți să învățați detalii importante despre limbajul non-verbal, dacă doriți să exersați câteva speech-uri și să primiți sfaturi concrete de la un foarte bun coach în public speaking, cum este Amalia. Dar mai ales, mergeți dacă vreți să vă molipsiți de entuziasmul și voința Amaliei, dacă doriți să descoperiți cum puteți deschide un canal autentic de comunicare cu cei din jur, dacă doriți să vă înțelegeți pe voi înșivă și dacă vreți să vă înțeleagă și ceilalți. Pentru că cei din jur vă vor înțelege doar dacă știți ce și cum să le vorbiți.
Mergeți la un curs cu Amalia, vă veți surprinde pe voi înșivă, acolo și mult timp după aceea!
… Am scris acest text la 30 de minute după ce am finalizat de susținut în fața boardului noul meu proiect de facilitare a proceselor interne. Proiectul meu a fost aprobat. Mi-a luat, din nou, o săptămână, zi-lumină, să-l pregătesc. Și încă două săptămâni, de exersat în fața oglinzii și în fața prietenilor, a speech-ului de prezentare. Cred că abia atunci am înțeles ce spunea Amalia la începutul cursului: pentru o parte dintre cei prezenți, poate fi doar un alt curs, dar pentru ceilalți, va fi primul pas dintr-un lung șir de ocazii de a vorbi în public, pentru ca, după multe-multe exerciții, să poată cuceri orice audiență prin discursurile lor. Mulțumesc, Amalia!
Un public speaker începător :)