Public Speaking pentru introvertiți
Ce facem atunci când știm că nu suntem cele mai exuberante persoane, iar vorbitul în public de fiecare dată ne creează probleme, pentru că nu ne considerăm carismatici și ne simțim anxioși atunci când știm că trebuie să pășim pe scenă sau să susținem o prezentare de business?
De multe ori ajungem să fim surprinși de speakeri extraordinari, care însă se declară a fi introvertiți. Cum reușesc însă să capteze sala și să pară lipsiți de teamă atunci când sunt pe scenă? Ei bine, ajungem la primul punct, și anume:
- Pregătirea este cheia
Mulți dintre speakerii extrovertiți care nu au o problemă cu vorbitul în public, ajung să improvizeze discursul, mai ales când din lipsă de timp nu au avut vreme să își pregătească o structură. Nu la fel funcționează lucrurile pentru cei introvertiți, de aceea pregătirea discursului este extrem de importantă. Schițează-ți ideile principale, pune pe foaie poveștile pe care vrei să le împărtășești publicului, folosește exemple și imagini cu care sală să poată rezona și construiește-ți discursul în jurul acestora. Ulterior, repetă discursul cu voce tare până te simți confortabil cu el și știi clar ce ai de spus, care este structura și cum îți vei umple ideile.
- Învață de la alții
Nu te teme să înveți constant, mai ales când vine vorba de public speaking. Vorbitul în public se șlefuiește cu fiecare ocazie nouă de a fi pe scenă, se modelează cu fiecare emoție și se trăiește cu fiecare secundă. Dacă nu ai mai vorbit în public de ceva timp, și simți că emoțiile își fac de cap, urmărește videouri ale speakerilor care te inspiră. Notează-ți idei, fii atent la comunicarea non-verbală a acestuia, la structura discursului și la modul cum accentuează ideile. Cum și-a deschis discursul, cum a prezentat exemplele, cum a ales să își încheie prezentarea? Discursurile TED pot fi o inspirație pentru tine pentru domeniul care te interesează.
- Cunoaște-ți slăbiciunile și accentuează-ți punctele tari
Fă-ți o analiză a propriei persoane și descoperă-ți slăbiciunile atunci când vine vorba de public speaking. Da, da, pot fi multe puncte slabe, uneori suntem atât de pesimiști încât așternem pe foaie o listă interminabilă de lucruri care nu ne plac la noi. Însă cum ar fi să descoperim și punctele tari pe care cu siguranță le avem? Poate că te pricepi de minuni să faci glume, sau să spui povești autentice. Accentuează aceste puncte tari atunci când ești pe scenă. Fie că lansezi o glumă (decentă și potrivită contextului pentru ca să câștigi sala de partea ta), fie că spui o poveste care te-a marcat. Construiește-ți mesajul în jurul persoanei tale, a ceea ce ești și a experienței tale. Nu încerca să o dai în glume, dacă pur și simplu niciodată nu te-ai considerat bun la asta.
Fii tu pe scenă, cu emoțiile tale, cu poveștile tale, zâmbește pentru că zâmbetul te relaxează și pe tine și sala și arată lumii că introvertiții sunt extraordinari public speakeri.
Articol scris de Cătălina Ciobanu
Cătălina Ciobanu a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice-SNSPA și este Manager Public Speaking School. Pasionată de personal branding și leadership, se află mereu în căutarea experiențelor care să o dezvolte. Scrie din pasiune cu pasiune pe www.catalinaciobanu.ro și acceptă fiecare provocare ca pe o oportunitate.