„Voi fi un profesor care va preda din inimă”

 

Cu toții am avut cadre didactice care vorbeau prea încet sau monoton, care recitau lecția din carte… dar au fost și câțiva profesori care ne captau atenția, pe care îi ascultam cu drag pentru că se vedea că pun pasiune în ceea ce predau. La Public Speaking School susținem proiectele de inovație a educației, precum și pregătirea continuă a cadrelor didactice. Paula Mîrț își dorește să fie unul dintre acei dascăli care inspiră, iar noi ne dorim să o ajutăm să învețe tehnicile prin care se poate cuceri un public.

 

Introducerea și încheierea nu sunt punctele mele forte. Despre dumneavostră am citit de pe rețelele de socializare, despre mine vă voi scrie câteva cuvinte pentru a ști cine vi se adresează.

Numele meu este Mîrț Paula Monica, am 20 de ani și sunt studentă în anul doi la facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București. Pot afirma că sunt o persoană căreia îi place să învețe și să se dezvolte pe cât mai multe planuri (social, profesional, cognitiv). Momentan, visul meu este acela de a devenit psiholog în domeniul educațional, sau chiar profesor.

Sunt multe lucruri care nu îmi plac, iar unul din acelea care îmi displac cel mai mult reprezintă stagnarea, sau chiar mai rău: involuția. Doresc să mă autodepășesc, sunt în competiție cu mine, nu cu ceilalți și scopul meu este de a fi mai bună azi, decât am fost ieri. Vreau să îi ajut pe ceilalți, iar pentru a face asta știu că trebuie să mă dezvolt, să îmi cultiv abilitățile, oricare ar fi acelea. Întrebarea dumneavoastră era: „De ce meriți tu să câștigi cele două locuri gratuite la curs?” Desigur, nu vreau să le câștig pe amândouă, unul îmi este de ajuns. Am stat și m-am gândit, mult, destul de mult. Răspunsurile, dacă le luați singure, nu sunt foarte convingătoare, dar luate împreună au un  impact mai puternic.

Doriți implementarea unor cursuri de public speaking în școlile gimnaziale. O idee genială, mi-aș fi dorit să fac parte din generația care va beneficia de aceste cursuri. Din păcate, imposibil pentru mine, pentru că nu mă pot întoarce în trecut. Bine că sunt cursuri și pentru cei mai mari.

După cum spuneam mai sus, sunt studentă la psihologie. Mulți ar putea  presupune că sunt capabilă de a vorbi cu orice fel de persoană, de a stabili relații și conexiuni bazate pe o comunicare eficientă. Un psiholog bun este acela care se face clar exprimat, care nu lasă loc de ambiguități, se face bine înțeles. Totuși, eu nu sunt capabilă de asta. Nu încă. Am nevoie de pregătire; pregătire de care nu prea am parte în cadrul facultății. E ca și cum profesorii se așteaptă să te fi născut apt pentru a ține o prezentare în fața lor și în fața întregii grupe de studenți. Nu doar o prezentare corectă din punct de vedere informațional, ci și o prezentare captivantă, care să nu plictisească. Desigur, mi-ar plăcea să pot face asta, dar am nevoie de ajutor pentru a învăța acest lucru. Ajutor pe care sper să îl găsesc la dumneavoastră.

Zi de zi comunicăm cu ceilalți. Zi de zi ne facem auziți, sau am vrea să ne facem auziți. Modul în care vorbim despre noi este foarte important. Sunt mult cazuri în care persoane ce doresc să se angajeze trebuie să susțină un interviu. Să zicem că două persoane cu abilități aproximativ egale într-un anumit domeniu trebuie să suțină un interviu pentru angajare. Acum, dacă ambii au cam aceleași capacități, dar unul știe să vorbească mai bine, știe să „se vândă”, oare pe cine va alege angajatorul? De ce spun toate astea? Deoarece vara aceasta vreau să merg în SUA, cu programul Work and Travel. Or, pentru a ajunge până acolo trebuie să susțin două interviuri: unul pentru job și altul pentru a obține viza la Ambasada SUA. Recunosc, am emoții, întrucât deși știu că sunt potrivită pentru această experiență este posibil ca emoțiile să mă copleșească și să nu las o impresie prea bună.

Un lucru pe care l-am observat adesea în acești 20 de ani de viață ai mei a fost acela că  În cadrul orelor de curs, atât în gimnaziu, liceu, cât și în facultate aveam ocazia de a-mi ea fi capabil să vorbești în fața unui grup este un lucru care te ajută să te integrezi, să te faci apreciat.xprima punctul de vedere, de a veni cu contra-argumente. Deși propozițiile sunau logic și coerent în mintea mea, când le exprimam verbal își pierdeau din structura inițială, uneori părea că mă contrazic. Alteori doream să aduc argumente în favoarea a ceea ce spunea profesorul, sau o altă persoană, dar lăsam impresia că sunt contra. Nu înțelegeam de ce, poate nici acum nu înțeleg complet. De vină să fie maniera în care mă exprimam, tonul folosit, sau limbajul non-verbal. Oricare ar fi motivele, de multe ori am preferat să evit a vorbi, tocmai pentru a nu mai avea parte de astfel de situații neplăcute.

Am mai participat la workshopuri de public speaking. Poate cerințele mele sunt prea mari, dar cam la toate aceste programe informația se repeta. Primul workshop m-a impresionat, dar apoi, la celelalte, mi se părea că nu venea nimeni cu ceva nou. Deasemenea modul de livrare a informațiilor nu era tocmai ceea ce mă așteptam. Sau poate acele persoane nu aveau nici ele pregătirea necesară; poate nu am căutat informația unde trebuia. Citind despre dumneavostră și văzând domeniiile în care lucrați mi-am spus că de data aceasta trebuie să fie ceva diferit. Sunt curioasă să văd cum veți vorbi dumneavoastră despre „teama numărul 1”, despre vorbitul în public. Sunt curioasă și dornică să învăț.

De ce merit eu un loc gratuit la acest curs? Iar îmi răsună întrebarea în minte și nu găsesc un răspuns care să mă satisfacă complet. Un alt motiv ar fi acela că vreau să ajut. Vreau să educ. Vreau să formez copii și tineri. Sper că voi deveni profesor. Abilitățile de public speaking pentru această meserie sunt categoric necesare. Am întâlnit atâția profesori care își reciteau lecția ca pe o poezie monotonă, profesori care predau din carte, sau de pe materiale printate de pe internet. Eu nu voi fi acel tip de profesor. Voi fi un profesor care va preda din inimă și va capta atenția elevilor săi. Sunt conștientă că toate astea nu se vor întâmpla peste noapte, doar pentru că îmi doresc, ci e nevoie de pregătire și exercițiu.

Până și maniera în care am scris acest eseu argumentativ spune că am nevoie de „Mastering Public Speaking”. Dacă ce am scris aici ar fi fost vorbit, categoric ar fi plictisit auditoriul. Sper că veți lua în considerare dorința mea de a ne vedea la curs. Totuși, dacă nu ne vom vedea vă urez acum mult succes și sper să aveți parte de o întâlnire cât mai frumoasă și productivă.

Mulțumesc anticipat și vă îmbrățișez cu drag!

Calendar Cursuri Public Speaking School
2024