Cum a fost la Speaking Hero Online?

Trimit informațiile de logare cu o seară înainte și sunt tare curioasă cum vor gestiona copiii această experiență online. A doua zi, la ora stabilită încep să se logheze copii din București, Cluj, Germania, Iași. Ba chiar și două surori care încercau entuziaste să încapă cât mai bine în fața unui singur laptop :) Distribuția asta geografică mă bucură, este unul din avantajele trainingului online, poți interacționa cu elevi din diverse colțuri ale țării și ei la rândul lor pot să acceseze programe care nu sunt disponibile în orașul lor!

Le urez ”Bun venit!” virtual și îi instruiesc puțin apropos de cum să folosească aplicația Zoom și câteva reguli de bună purtare în comunicarea online. Copiii se prind repede, îi simt curioși, atenți dar nu stresați – mai degrabă surescitați de noutatea experienței. Vor să se vadă pe cameră, vor să-i vadă și pe ceilalți, vor să pună întrebări dar cel mai mult le place să-și spună părerile pe chat.

Discutăm despre ce înseamnă public speaking, ce înseamnă de fapt un speaker bun – vin cu exemplele lor, dezbatem puțin subiectul.. Intrăm în zona de emoții și timiditate și cum ne luptăm cu ea… Fiecare trebuie să se gândească printre altele la un moment în care s-au simțit victorioși – dacă ați înțelege câtă putere le dau copiilor micilor victorii …că a putut să facă podul pe spate, că a reușit să câștige un concurs de înot, că a reușit să treacă cu bine peste experiența acomodării la o nouă școală, că a reușit să stea în fața clasei și să-și spună punctul de vedere… De acolo și din cuvintele pozitive își iau seva de încredere pentru a se lupta când viața îi scoate la tablă.

Învățăm despre structuri de discurs și mă folosesc de prilej pentru a-i învăța cum să se prezinte pe sine mai bine. S-au prins imediat, au înțeles ingredientele unei structuri cronologice și improvizăm în continuare pe imagini, pe cuvinte, fiecare are șansa să se exprime și să spună un mic discurs.

Mă bucur că și-au însușit rapid regulile comunicării online, uneori nu se folosesc de butonul ”raise hand” – ei ridică mânuța ca la școală dar eu îi văd și sunt pe recepție, nicio întrebare nu rămâne fără răspuns și cel mai timid își face vocea auzită.

Exersăm, învățăm tehnici sau trucuri noi, facem exerciții de atenție ca să mă asigur că au captat tot, ba facem și exerciții de respirație căci au înțeles cât de important este să respiri corect în public speaking… Timpul trece repede – își dau feedback unii altora și eu la rândul meu îi ajut cu sugestii..

Una din mămici îmi dă un mesaj și îmi spune că fetița ei logată în curs, face azi 10 ani – un moment de bucurie și uite așa cântăm noi pe muuulte voci ”La mulți ani Eva!”

La final le spun că părerea lor contează și îi intreb cum li s-a părut experiența nu înainte de a-i avertiza că eu chiar nu mă supăr dacă îmi vor da o notă mică pentru că o iau ca pe un dar. Sunt entuziaști să-mi dea feedback-ul lor online… note foarte bune cu mule emoticoane :) Doar Zoom le-a mai dat de furcă pe ici pe colo, dar vom depăși și acest aspect cu răbdare și exercițiu!

După sesiune câteva opinii de la părinți ajung la mine:

”Va mulțumim frumos pentru sesiunea de azi. Vlad  Luca a fost foarte încântat. Vă confirmăm interesul de a participa în continuare..” Oana L.”

” Mulțumesc frumos pentru oportunitate. Lui Dominic i-a placut experiența. 😊 Am primit oficial vestea că sunt închise școlile de săptamâna viitoare și ân regiunea Baden-Württemberg unde suntem noi, astfel ca aș vrea să îl înscriu pe Dominic și la cursurile următoare.”

Așadar public speaking se poate învăța și online, experiența mea via Zoom cu elevii mei de la Public Speaking Club timp de un an de zile precum și experiența recentă cu Speaking Hero Online mă face încrezătoare că, chiar și în această perioadă dificilă, copiii își pot extinde procesul de învățare, public speaking poate ajunge astfel și în casele lor indiferent de orașul în care locuiesc! Următorul curs online este programat pentru 23 și 24 martie interval 10:00 -12:00, detalii și înscrieri aici: https://publicspeakingschool.ro/speaking-hero-online

Public speaking se învață!

Calendar Cursuri Public Speaking School
2024