Cum să te îmbraci pentru o prezentare de succes?

 

Casual sau elegant? Culori aprinse sau închise? Cu accesorii sau fără?

Cu siguranță că întrebările pot continua la nesfârșit pentru că aspectul vestimentar este foarte important și posibilitățile variate. Chiar dacă ești convins că publicul va fi impresionat de mesajul pe care îl vei transmite și (poate că) va uita curând cu ce ai fost îmbrăcat, știi foarte bine că mesajul tău vizual se va impune înaintea cuvintelor.

Rețete exacte, potrivite pentru diversitatea stilistică și culturală ce o presupune orice eveniment, nu pot fi date, însă câteva principii care să-ți ghideze alegerea pot fi de mare folos pentru a te prezenta cu succes încă de la prima apariție pe scenă:

Iată câteva sugestii care îți vor face alegerea mai ușoară:

  1. Nu ezita să te informezi asupra stilului vestimentar adoptat de publicul căruia îi vei vorbi: există un dress code cerut de către organizatori? Încearcă să afli informații mai detaliate dincolo de stilul casual, ținând cont de aspecte culturale sau specifice evenimentului.
  2. Pentru a te conecta cu audiența este important să adopți același stil cu cei care te ascultă. Specialiștii în public speaking spun că e bine să fii îmbrăcat la fel de bine, sau puțin mai bine decât audiența. Principiul de bază este: îmbracă-te cu ceva ce te pune în valoare, te face să te simți cel mai bine, impunând credibilitate, respect și profesionalism.
  3. Îmbracă-te așa cum vrei să reprezinți brandul tău. Ai un brand vizual? Ai o culoare care te reprezintă sau un stil anume prin care îți faci cunoscute serviciile?
  4. Nu uita să ții cont de culoarea care va domina scena. Dacă vei vorbi pe o scenă al cărei fundal este de culoare închisă fiind îmbrăcat în culori închise, va fi greu să te remarci vizual.
  5. Poartă articole care îți permit să te miști: poartă haine puțin mai largi, să nu ai surpriza că îți va sări un nasture sau ți se va desface fermoarul exact când ai ajuns în punctul culminant al speech-ului. Și… chiar dacă ți se va întâmpla – s-ar putea să fii ultimul care va afla – continuă-ți prezentarea cu naturalețe și zâmbet.
  6. Ține cont de explozia de energie cu care te vei exprima și fii pregătit cu haine care să nu-ți trădeze aspectele fiziologice normale (antiperspirant bun, materiale de calitate, o croială mai lejeră, un sacou)
  7. Poartă accesorii discrete care să nu distragă atenția (prin zgomote sau mișcări), să nu-ți provoace disconfort și să nu interfereze cu microfonul.
  8. Nu uita: îmbracă vestimentația pregătită – inclusiv încălțămintea – la ultima repetiție pe scenă pentru a te obișnui cu cadrul. Astfel vei fi convins că alegerea făcută este confortabilă și nu îți va produce surprize neplăcute.
  9. Atenție: fii pregătit cu variante de rezervă! Ba chiar și cu varianta emergency în cazul (nefericit, dar posibil) că… bagajul nu va ajunge odată cu tine la destinație. Ia în calcul posibile variante care te-ar salva într-o asemenea situație.

Pe scurt: anticipează așteptările audienței, poartă ceva ce te reprezintă și te face să te simți încrezător, asigurându-ți totodată confortul necesar. Și… zâmbește: numai așa hainele te vor pune în valoare. Succes!

Articol scris de Luminița Ciobanu

Luminita Ciobanu

Luminița Ciobanu este Content Manager la Public Speaking School. Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București (Muzicologie) și a unui doctorat în domeniu, are o experiență de peste zece ani în domeniul editorial (redactor) și didactic (profesoară de pian). S-a alăturat echipei Public Speaking School prin programul de Internship demarat de Amalia Sterescu începând cu luna noiembrie 2014.

 

Calendar Cursuri Public Speaking School
2024