Discursul în public, cea mai mare teamă a lumii moderne

Studiile arată că susținerea unui discurs în public este pe primul loc în topul fricilor moderne, cu un impact negativ atât asupra vieții profesionale, cât și a celei personale.

În mediul de afaceri este foarte important să știm ne susținem ideile și să subliniem anumite aspecte, iar aceste lucruri le putem realiza prin discursuri. Și, cel mai probabil, va sosi ziua în care va trebui să susținem un speech: pentru o promovare la locul de muncă, o prezentare a unui proiect în fața unei comisii, competențele vorbitului în public sunt esențiale pentru o avansare.

La o simplă căutare pe Google găsim o sumedenie de sfaturi utile care să ne ajute să scăpăm de această spaimă: să fim organizați, pregătirea și repetarea discursului, să te privești în oglindă, să te înregistrezi și să ceri sfatul unei alte persoane în legătură cu speech-ul pe care urmează să îl susți. Dar nu este suficient.

De unde această teamă? Ne naștem cu două spaime: frica de zgomot și spaima de cădere. Spaima de a vorbi în public este o teamă asimilată pe parcursul vieții. Poate porni de la un profesor care te-a umilit atunci când ai avut curajul să te ridici și să vorbești, o prezentare eșuată într-un mediu de business, iar efectul este întotdeauna același: evităm să ieșim în față, evităm situațile în care ne-am expune publicului printr-un discurs. În concluzie, pierdem oportunități.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care îmi doresc introducerea materiei de public speaking în școli. Cu cât intervenim mai devreme în educația copiilor, înainte de apariția spaimei de a vorbi în public, generată de diverse conjucturi, cu atât vom reuși să formăm profesioniști apți să susțină discursuri sau prezentări de business în față oricărui tip de auditoriu pe orice scenă a lumii. Cred cu tărie că învățământul românesc are capacitatea de a fi schimbat nu numai de la vârfurile sale ierarhice, dar și prin implicarea activă a noastră, a părinților, a liderilor din mediul de business, a diferitelor entități concentrate pe programe educaționale.

 

 

 

Calendar Cursuri Public Speaking School
2024