„Modul în care comunicăm ne definește în lumea competitivă în care trăim”

 

Monica Dorobanțu a înțeles foarte bine motivele pentru care este necesar să ai abilitatea de a vorbi în public în perioada în care trăim. Ne bucurăm să putem contribui la dezvoltarea personală a Monicăi, pentru ca ea să poată avansa în cariera dorită. Vă învităm cu drag să citiți eseul scris de Monica pentru a participa la concursul Mastering Public Speaking.

 

De ce să particip la un curs de Public Speaking? Pentru că modul în care comunicăm ne defineşte în lumea competitivă în care trăim. Abilitatea de a comunica, indiferent ce ne dorim să realizăm în viaţă, ne ajută mult şi ne îmbunătăţeşte şansele de a avea succes pe piaţă muncii actuală. Cariera, şcoala şi viaţa socială presupun o bună comunicare. Dacă nu ştii să comunici, probabil nu vei avea foarte mulţi prieteni. În şcoli o bună comunicare elev/profesor te ajută să reuşeşti, iar în afaceri îţi măreşte şansele de a avea succes. Dacă lucrezi într-o corporaţie, mai ales la nivel înalt, ai de-a face cu o mulţime de mailuri, întâlniri, telefoane şi alte forme de comunicare cu colegii.

În ce mă priveşte, îmi place să comunic cu alte persoane, dar vorbitul în public m-a speriat întotdeauna. Totuşi trebuie să admit că, pentru a avea succes pe piaţa muncii, este unul din cele mai importante lucruri pe care ar trebui să-l învăţ. Abilitatea de a te face auzit a devenit mai importantă decât alte competenţe profesionale într-o societate din ce în ce mai competitivă. Deşi pare nedrept, suntem judecaţi în primul rând după modul în care susţinem o prezentare. O prezentare bună nu îţi garantează succesul dar îţi măreşte considerabil şansele să-l obţii.

Dacă nouă, adulţilor, ne este frică să vorbim în public din diverse motive, este bine să facem în aşa fel încât copiii noştri să înveţe să susţină un discurs în public cu încredere şi uşurinţă încă de mici. Odată învăţată această deprindere, le va fi folositoare toată viaţa. Părinţii investesc o grămadă de bani într-o mulţime de activităţi extracurriculare încă din grădiniţă, fără a se gândi cât de importantă este abilitatea de a comunica eficient dacă ar fi însuşită încă din şcoală. Aşadar, cred cu tărie că vorbitul în public ar trebui predat încă din clasele primare. Singurul mod prin care poţi învăţa să vorbeşti în public este prin practică directă. Spre deosebire de alte materii, nu îl poţi învăţa din cărţi.

Deşi frica de a vorbi în public îi face pe mulţi să evite să se expună în acest fel, avantajele acestei practici îl transformă într-o oportunitate mai degrabă decât ceva ce ar trebui evitat. Astfel, dacă reuşeşti să-ţi însuşeşti bine abilitatea de a vorbi în public, poţi să arăţi mai bine ce ştii să faci oamenilor importanţi din industria în care lucrezi. Cu alte cuvinte, dacă eşti foarte bine pregătit într-un domeniu şi nu ai abilitatea de a vorbi în public, s-ar putea să nu ai succesul altcuiva cu acelaşi nivel de cunoştinţe ca şi tine dar care este în acelaşi timp şi un bun public speaker.

Susţinerea unui discurs în faţa unui grup mai mare de oameni îţi dezvoltă încrederea în tine şi îţi îmbunătăţeşte imaginea la locul de muncă. Oamenii sunt de regulă atraşi de persoane încrezătoare şi sigure pe ele. Cu o vizibilitate mai mare poţi atrage noi oportunităţi. Când apar şanse de lărgire a echipei şi angajări noi, colegii îşi amintesc mai repede de tine. De asemenea, dacă înveţi să ţii prezentări, ai şanse mai mari să promovezi într-o organizaţie întrucât o poziţie de manager presupune şi abilităţi bune de comunicare.

Una din cele mai bune modalităţi de învăţare este prin a le preda altora. Vorbind altora despre ceea ce ştii să faci, te ajută să-ţi îmbunătăţeşti cunoştinţele şi să devii expert în domeniul în care lucrezi.

Vorbitul în public te ajută să te cunoşti mai bine. Dacă vrei să înveţi cum poţi să-i inspiri pe alţii este important să te cunoşti în primul rând pe ţine, să ştii foarte bine în ce crezi  şi ce mesaj doreşti să transmiţi pentru a aduce o schimbare în mintea celor care te ascultă. Abilitatea de a susţine un discurs în faţa unui grup este extrem de importantă dacă doreşti să devii un lider. Un lider bun este esenţial să deţină această calitate pentru a transmite un mesaj clar şi inspirat. Dacă reuşeşti să convingi şi să aduci o schimbare în mintea şi inima oamenilor din faţa ta, deţii una din calităţile cele mai importante ale unui lider. Orice oportunitate de a vorbi în public este un pas înainte în a-ţi îmbunătăţi abilităţile de lidership. Având posibilitatea de a influenţa gândurile oamenilor, poţi determina schimbări pozitive în vieţile acestora. Stând în faţa unui grup de oameni pentru a le vorbi despre ceea ce te pasionează, poţi atrage oameni cu aceleaşi idei ca tine în preajma ta.

Pentru a avea succes în afaceri este important să ştii să-ţi prezinţi produsul clienţilor, partenerilor, investitorilor şi chiar publicului larg. Înţelegerea modului cum poţi transmite mai bine un mesaj către alte persoane poate genera mai multe vânzări.

Aşadar, vorbitul în public îţi îmbunătăţeşte abilităţile de comunicare, de lidership, încrederea şi abilitatea de a cunoaşte şi înţelege oamenii. Ne ajută să ne facem relaţii, să cunoaştem oameni noi, să creştem impactul speranţelor, viselor, dorinţelor şi scopurilor noastre asupra oamenilor cărora le vorbim. Arta vorbitului în public ne poate creşte performanţa în aproape orice domeniu: acasă, la birou, oriunde altundeva. Oricine are nevoie să vorbească în public la un moment dat în viaţă. Se poate să lucrezi în vânzări şi să vorbeşti unui grup de oameni ca să vinzi un produs, se poate să ai nevoie de o prezentare la o întâlnire de afaceri sau să ţii un toast la o nuntă. Orice posibilitate de a vorbi în public este o oportunitate pentru a-ţi creşte influenţa, abilităţile de lider şi a creşte în carieră. Vorbind în public în mod regulat ne face să ne simţim confortabil în preajma altor oameni chiar dacă nu îi cunoaştem. Odată ce suntem capabili să vorbim unei săli întregi de oameni necunoscuţi, ne va fi mai uşor să-i cunoaştem personal. Ne ajută să ne îmbunătăţim abilităţile de comunicare verbală şi non-verbală mai ales dacă lucrăm într-un birou şi am uitat să dăm glas mesajelor noastre că să fie mai bine auzite. Putem convinge oameni care au emoţii, dorinţe, probleme, speranţe, frici aşa cum avem şi noi. Şi ne ajută să ne îmbunătăţim imaginea, să fim autentici, să avem un stil personal de a comunica. 

Calendar Cursuri Public Speaking School
2024