Nu neglija pauzele în public speaking!

De câte ori ți s-a întâmplat să îți spui discursul pe scenă foarte repede din dorința de a termina cât mai rapid? De câte ori ai pățit să nu te faci înțeles audienței tale, pentru că ritmul vorbirii o luase razna?

Da, frica de a vorbi în public ne paralizează și de multe ori inconștient sau nu, alegem să vorbim foarte rapid, pentru a termina cât mai repede și a reveni în scaunul cald al confortului propriu. Când este bine să faci pauze pentru a atrage atenția asupra mesajului tău?

  1. Pauza dinaintea primei fraze

Când ești prezent la o conferință sau reuniune și ești introdus de moderator, nu te grăbi să îți începi intervenția. Păstrează o pauză de 3-5 secunde și privește-ți audiența. La conferințe cu mai mulți vorbitori, audiența își pierde rapid interesul față de discursul vorbitorului, motiv pentru care pauza înaintea intervenției tale atrage atenția audienței, iar oamenii vor începe să te asculte.

  1. Pauza înainte sau după o frază importantă

Luat de valul de a termina cât mai repede prezentarea, uiți să subliniezi ideile importante ale discursului tău. În acest sens, pauza înaintea unei idei importante trezește interesul sălii. De asemenea pauza după o frază importantă le oferă oamenilor timp să mediteze asupra ideii punctate de tine. Trecerea rapidă peste un mesaj important diluează efectul acestuia.

  1. Pauza în locul ăăă-urilor

De multe ori când suntem în căutarea următoarei idei în discursul nostru, din cauza emoțiilor folosim sunete de umplutură de tipul: ă-uri, â-uri. De cele mai multe ori ă-urile irită audiența la nivel auditiv, ilustrând de asemenea nesiguranță în ceea ce spui. Înlocuiește sunetele ă-urile cu pauze scurte în vorbire. Exersează această tehnică și vei remarca coerența discursului și lipsa ă-urilor de umplutură.

Prezența pe scenă ne scoate din zona de confort, ne expune și ne face să devenim vulnerabili, cu toate acestea, pauza în discursul public este extrem de importantă și de foarte multe ori neglijată. Data viitoare când ești pe scenă, nu neglija importanța pauzelor!

Articol scris de Cătălina Ciobanu

Cătălina Ciobanu a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice-SNSPA și este  Manager Public Speaking School. Pasionată de personal branding și leadership, se află mereu în căutarea experiențelor care să o dezvolte. Scrie din pasiune cu pasiune pe www.catalinaciobanu.ro și acceptă fiecare provocare ca pe o oportunitate.

 

 

Calendar Cursuri Public Speaking School
2023